طراحی و راه اندازی سیستم آبیاری قطره ای گندم
با توجه به خشکسالی های پی در پی و بروز بحران کم آبی، باید با اصلاح و بهینه سازی روشهای آبیاری کرتی، نواری، شیاری روی آورد. با جایگزین کردن سیستم های آبیاری نوین، از هدررفت منابع ارزشمند آب جلوگیری می شود. نوارهای آبیاری قطره ای (تیپ) برای انواع کشت های متراکم و ردیفی نظیر سبزیجات، صیفی جات، ذرت، گندم، علوفه، هندوانه، خربزه، پیاز، سیب زمینی، توت فرنگی، آفتابگردان، چغندرقند و پنبه استفاده میشود.
آبیاری گندم با نوارتیپ
در این روش نوار تیپ آبیاری به فاصله ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر بر روی زمین کشیده می شود. بعد از پاشیده شدن گندم ها بر روی زمین آبیاری آغاز میشود. این روش کم هزینه ترین روش ها بوده و تنها مشکل آن نیاز تعویض سالیانه است. همچنین می توانید برای کاهش هزینه های خود برای شبکه آبیاری از لوله های پلی اتیلن نخدار یا لوله های لی فلت استفاده کنید. نوار تیپ های آبیاری را به آنها متصل کنید.
الگوی مناسب طراحی و راه اندازی سیستم آبیاری قطره ای گندم
منظور از الگوی مناسب سیستم تیپ، مسیر و جهت قرارگیری لوله های اصلی و فرعی و همچینن امتداد لوله های تیپ در یک مزرعه گندم است. عمدتاً توسط طراح سیستم آبیاری انتخاب می گردد. در تعیین الگوی مناسب سیستم تیپ برای یک مزرعه گندم، عواملی نظیر روش کاشت، ابعاد و شکل مزرعه و شیب بندی زمین نقش دارند.
انتخاب طول مناسب نوارهای تیپ در مزرعه
در انتخاب طول مناسب نوارهای تیپ در یک مزرعه گندم، علاوه بر بررسی های
فنی و مسایل هیدرولیکی که توسط طراح پروژه انجام می شود،عواملی نظیر شیب زمین، بافت خاک و فاصله قطره چکانهای روی نوار تیپ (یا تعداد خروجی های آب) نقش دارند.
در تعیین طول مناسب تیپ، ابتدا باید بافت خاک مزرعه مشخص باشد.
بافتهای مختلف خاک، فواصل مناسب قطره چکان نیز انتخاب می گردند
علاوه بر این، نیاز است که شیب زمین و جهت قرارگیری تیپ بر روی زمین از لحاظ هم راستایی با شیب غالب مزرعه تعیین گردد.
چنانچه نوارهای تیپ در خلاف جهت شیب زمین و یا اصطلاحاً در سربالایی قرار بگیرند، دارای شیب مثبت (+)
و چنانچه هم جهت با شیب زمین و یا اصلاحاً در سرپایینی قرار بگیرند، دارای شیب منفی (-) خواهند بود.
نظرات :